Hovězí po burgundsku

.
Ingredience na 4 porce:
150g anglické slaniny
1 lžíce olivového oleje
750g hovězího - dal jsem krásnou kližku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce mouky
1 láhve dobrého červeného vína (500ml do hrnce, zbytek první lahve do kuchaře :D )
Ale doporučuji další víno k samotnému jídlu…
1 mrkev
1 menší cibule
150ml hovězího vývaru
1 lžíce rajčatového protlaku
1 velký stroužek česneku
lístky z jedné větvičky tymiánu
1 bobkový list
12-16 malých cibulek + 1 lžíce másla a 150ml vývaru
cca 350g žampionů + 1 lžíce másla + trocha olivového oleje

Postup:
S podléváním začínáme hned od začátku… a proto si nalejeme skleničku… kterou soustavně upíjíme…
Ze slaniny odkrojíme kůži a dáme ji stranou. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme ji na 10 minut vařit.
Mezitím si hovězí nakrájíme na velké kostky a osušíme ho.
Pijte víno.
Slaninu slijeme, osušíme a v pomalém hrnci ji opečeme dozlatova na lžíci olivového oleje. Slaninu vyměníme za hovězí, které osmažíme do hněda. Raději hovězí osmažte na dvě části, aby se náhodou nezačalo dusit. Opečené maso dáme stranou ke slanině.
Do výpeku dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
Do hrnce vrátíme hovězí a slaninu, osolíme, opepříme a přidáme mouku. Dvě či tři minuty zarestováváme a nezapomínáme míchat a dohlížet.
Zalijeme vínem, v případě že nechceme v jídle ponechat jeho výraznou chuť, necháme ho většinu odpařit. Přidáme vývar, prolisovaný česnek, tymián, rajčatový protlak, bobkový list a kůži ze slaniny. Na Low necháme pod pokličkou 4 hodiny.
Pijte víno.
A na řadu přicházejí cibulky a žampiony…

Cibulky necháme změknout na másle a poté je zalijeme vývarem. Který po 20-30min. zkaramelizuje… (cibulky radím neochutnávat :D )
Žampiony očistíme a nakrájíme. Na másle a trošce olivového oleje je opečeme dozlatova. Dáme je stranou k cibulkám.

Když je maso měkké. Vyhledáme bobkový list a kůži. Pokud omáčka potřebuje zhoustnout, necháme ji vařit bez víka, až dosáhneme požadované hustoty. Chuť omáčky ještě musíte vyladit (sůl, pepř, protlak, česnek, víno) dle vaší chuti.
Podávat můžeme skoro s čímkoliv ale klasika je bramborové pyré nebo vařený brambor.

Fotogalerie: Hovězí po burgundsku